Тенденции в архитектурата 2022

Последните времена ни напомнят, че единствената сигурност е промяната. Това важи за много аспекти на живота, а развитието на тенденциите в архитектурата е един от тях. Към какво ще насочим вниманието си в тази област през 2022 г.?

Поради пандемията, нарастващите разходи за живот и миграцията на нашите съседи от другата страна на източната граница, много хора бяха изправени пред предизвикателството да променят дизайна на домовете си. Имаше нужда да се обособи място за работа и учене от разстояние, както и да се пренареди пространството, за да се настанят удобно повече хора. Не е изненадващо, че архитектурните тенденции говорят за гъвкавост и функционалност, а дизайнерите предлагат отворени пространства, които осигуряват по-голяма свобода на подреждане и лесно адаптиране към променящите се нужди.

Екология и устойчивост

Какво точно означава това? На първо място, това означава използване на рециклирани, естествени или рециклируеми материали. Използване на материали местно производство и използване на национални изпълнители. Устойчивостта се изразява и в проектирането на сградата по такъв начин, че тя да може да бъде ремонтирана и по-късно разрушена.

Енергийната ефективност е бъдещето

Настоящата тенденция е към въглеродно неутрални или почти енергийно неутрални сгради. В тях се използват енергийно ефективни решения, като термопомпи и високоефективна изолация. Самата къща е ориентирана към слънцето, което прави рентабилно инсталирането на възобновяеми енергийни източници като фотоволтаични панели.

Също толкова важно е топлинното модернизиране на старите къщи. Извършват се промени, за да се направи отоплението на помещенията по-икономично и енергийно ефективно и да се намалят топлинните загуби. Последните проучвания показват, че простото подменяне на старата печка не върши работа, затова е важно да се изолират стените. Всички конструктивни елементи - покрив и стени, както и довършителни елементи като прозорци - трябва да бъдат покрити с подходящи материали. Само комплексният подход към проблема ще осигури пълна изолация на сградата.

Минимализъм и близост до природата

Простата, компактна форма и пестеливото използване на декоративни елементи са ключът към енергийно ефективна, икономична и лесна за подреждане сграда. Тенденциите в архитектурата, като минимализъм и близост до природата, се проявяват в използването на естествени довършителни материали, например дърво, камък и големи стъклени повърхности. Благодарение на стъклените стени ние не само имаме перфектна гледка към природата, но и превръщаме дома си в част от нея.

Освен това съчетаваме минимализма и близостта до природата с цветовете. През следващата година ще преобладават вечните, естествени цветове, които допълват най-новите тенденции в архитектурата. Бежовото, зеленото, синьото, нюансите на бялото и пастелите ще бъдат най-популярният избор. Цветът на 2022 г. на Ceresit - ZANZIBAR 6 - се вписва идеално в тази категория, както и цялата цветова палитра от гамата Colours of Nature.

Преустройство и съживяване

Следващите две архитектурни тенденции са свързани с увеличаване на покупката на съществуващи сгради, които се нуждаят от обновяване или реконструкция. Това се дължи най-вече на свитото предлагане на земя. Този подход е тясно свързан с екологията - не унищожаваме зелени площи, а обновяваме съществуващи сгради, които биха могли да пустеят с течение на времето. Той оказва положително въздействие и върху градоустройството - предотвратява разрастването на градовете, което косвено намалява автомобилния трафик и увеличава привлекателността на градското пространство.

Технологии при проектирането и експлоатацията на къщите

В процеса на проектиране и планиране все по-често се използват всички видове анализи и симулации, например на слънчевото греене, параметрите на вятъра, засенчването и др. При това се използва технологията "цифров близнак", т.е. цифрово представяне на проектираната сграда. Изготвя се виртуална симулация на жизнения цикъл, която дава по-добра представа за разходите по изграждането, експлоатацията и изхвърлянето на къщата. По този начин ще се сведе до минимум въглеродният отпечатък през целия жизнен цикъл на сградата.

Технологичните тенденции включват и т.нар. интелигентен дом, т.е. управление на отоплението, светлината, щорите, отварянето на врати и прозорци чрез приложение. Това ни позволява да адаптираме дизайна към индивидуалните си нужди и да подобрим безопасността и енергийната ефективност.

Здравословен дом или психологическият аспект на архитектурата

Невроархитектурата е сравнително нова научна област, която изучава нуждите на хората, основните потребители на архитектурата. Тя се фокусира върху естетически и символични аспекти, като например височина на тавана, цветове, разположение на прозорците, ъгли на стените и мебелите, открити пространства и звуци.

Това направление включва и холистичен подход към дизайна. Той се основава на анализ на потребностите на потребителите на физическо, духовно, психологическо и социално ниво, за да се създадат пространства с оптимални стойности за тяхното благосъстояние.

READ ALSO
1/1

По-малко е повече - минимализъм в архитектурата

Разкошът и богатата орнаментика не винаги се съчетават добре с интериора. Но минимализмът в архитектурата е вечен и винаги на мода. Убедете се сами, че понякога по-малкото е повече.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Скрити разходи за ремонт - как да ги намалите?

Когато вземаме решение за проект за ремонт или обновяване, невинаги сме наясно, че може да не успеем да изпълним бюджета си поради скрити разходи. Предлагаме ви какво можете да направите, за да ги сведете до минимум.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ