Скрити разходи за ремонт - как да ги намалите?

Когато вземаме решение за проект за ремонт или обновяване, невинаги сме наясно, че може да не успеем да изпълним бюджета си поради скрити разходи. Предлагаме ви какво можете да направите, за да ги сведете до минимум.

 

За да сведете до минимум скритите разходи по време на ремонта, изберете материали, които са издръжливи, лесни и достъпни за поддръжка. Не забравяйте да добавите разходите за труд и транспорт към разходите за закупуване на суровини, а в случай на ремонт - и разходите за изхвърляне и евентуално частично разрушаване. В случай на сгради, в които са възникнали проблеми с влагата, трябва да се добавят разходите за изсушаване на стените. В този случай, независимо от противопожарните изисквания, си струва да се използва минерална вата за изолация, която има по-добра паропропускливост от пенополистирена. Въпреки че това решение е по-скъпо, то ще сведе до минимум проблемите с появата на влага в бъдеще.

Инвестиция за бъдещето

При избора на тъмен цвят на фасадата е важно да се имат предвид допълнителните разходи. За да се намали прекомерното натоварване на отопляемата фасада и по този начин да се избегнат пукнатини, е препоръчително да се изберат подходящи продукти и да се положат грижи за укрепване на основата. Винаги избирайте системни решения - от изолацията до мрежата, мазилката или фасадните бои. Ако спазвате препоръките на производителя, можете да сте сигурни, че гаранцията ще бъде спазена, а също така ще избегнете ненужни разходи за ремонт и няма да излагате сградата на неправилна експлоатация.

Осигурете оптимална топлоизолация на сградната обвивка. Това ще сведе до минимум последващите разходи за отопление и топла вода. Извършете симулации, за да оцените дебелината на изолацията по отношение на необходимите коефициенти на топлопреминаване и финансовите спестявания, при които те достигат своя максимум.

Скритите разходи могат да бъдат намалени и чрез елиминиране на топлинните мостове. Всички места в стандартната инсталация, които прекъсват изолацията, могат да създадат риск от течове, корозия и събиране на топлина. Използвайте т.нар. топли крепежни елементи, които позволяват безгрешен монтаж на фасадни елементи като балюстради и френски прозорци.

Няколко съвета

Обърнете внимание на избора на вида на мазилката, който оказва съществено влияние върху правилното "стареене" на фасадата и нейната цена. Фасадите, които са особено изложени на негативни фактори като прах, мръсотия, сажди, промишлено и пътно замърсяване, дъжд и вятър, трябва да бъдат защитени със системата Double Dry на Ceresit. Технологията Double Dry предпазва от просмукване на вода, а благодарение на паропропускливостта си прави стените по-бързо сухи. Погрижете се и за професионална хидроизолация на основите. Използвайте специфични за основите хидроизолационни покрития, като CR 65 за бетонни конструкции и недеформируеми основи, CR 90 за недеформируеми основи и CR 166 за деформируеми основи.

В случай на фасади, изложени на слънчева светлина, трябва да се положат грижи за защитата им от вредни лъчения. Използвайте подходящи мазилки, устойчиви на ултравиолетови лъчи, например CT 76, CT 76 UV Protect. Това ще предотврати избледняването на цвета, разпадането, напукването, отделянето и разслояването на мазилката. Освен това ще предпазите фасадата от нападения на гъбички и плесени, което ще намали евентуални скрити разходи в бъдеще.

Как да намалите скритите разходи?

Разнообразете изолационните материали, напр. използвайте негорим материал (напр. минерална вата) на местата, където това е необходимо. Зоните с по-ниски противопожарни изисквания могат да се изолират с полистирол, който е по-икономичен. Поръчайте проект на фасадата и въз основа на него поискайте от няколко независими участници в търга да предоставят оценка. Това ще ви помогне да избегнете разходи, които не биха могли да бъдат предвидени. Можете също така да спестите пари, като замените фасадните материали като дърво, камък или бетон с декоративни мазилки, които имитират естествени суровини. Продуктите от палитрата Visage на Ceresit са идеални за това.

 

 

 

 

READ ALSO
1/1

Тенденции в архитектурата 2022

Последните времена ни напомнят, че единствената сигурност е промяната. Това важи за много аспекти на живота, а развитието на тенденциите в архитектурата е един от тях. Към какво ще насочим вниманието си в тази област през 2022 г.?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

ЗЕЛЕНАТА СТРАНА НА АРХИТЕКТУРНИЯ ДИЗАЙН

Цветовете са нашата страст. Тъй като природата вдъхновява всичко, което правим, можем да сме сигурни в едно: зеленото никога няма да излезе от мода. Тенденцията за устойчивост завладя света ни за един миг. И изглежда, че няма да се забави! Много индустрии, включително строителството и архитектурата, непрекъснато търсят да прилагат нови екологични решения.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ