По-малко е повече - минимализъм в архитектурата

Разкошът и богатата орнаментика не винаги се съчетават добре с интериора. Но минимализмът в архитектурата е вечен и винаги на мода. Убедете се сами, че понякога по-малкото е повече.

Минималистичният стил силно подчертава ролята на светлината за подчертаване на формата на сградата. Ето защо тук основният цвят е белият, тъй като той отразява слънчевите лъчи в най-голяма степен в сравнение с другите цветове. Освен това той се свързва с чистотата и духовността и затова е напълно подходящ за минималистичната архитектура.

Бяло, светлина и икономия

Минимализмът в архитектурата се характеризира със стремеж към постигане на хармония чрез пестеливост на формите и прости форми без излишни орнаменти. В строителството се използват естествени материали и често се използва голямо остъкляване. Дизайнерите избират симетрия - прави линии и основни геометрични форми: кръг, правоъгълник, квадрат - или съзнателна, добре обмислена асиметрия. Те отдават голямо значение и на функционалността. Масата на сградата често е отражение на нейната функция, на която се дава приоритет.

Сградата трябва да бъде подчертана от играта на светлината, а не от други цветове или текстури. Ако има допълнителни цветове, те обикновено са сиво и черно. Те могат да се видят в архитектурните елементи като рамки на прозорци и врати, покрив и др. Има сгради, които са изцяло или предимно сиви или черни, но това е по-скоро рядкост.

Рецепта за минимализъм в архитектурата

Какво трябва да се направи, за да се постигне ефектът на минимализма в сградите? На първо място, опростете максимално масата и формата на сградата, като внимавате да запазите симетрията, правите линии и форми. Архитектите в минималистичните проекти предлагат монохромни (бели или сиви, черни) фасади, изработени от максимум три вида материали (напр. мазилка, стомана и дърво). Най-важният елемент е играта на светлината, затова е важно сградата да бъде адекватно осветена, да се използват големи остъкления и да се изоставят всички ненужни декорации.

READ ALSO
1/1

Тенденции в архитектурата 2022

Последните времена ни напомнят, че единствената сигурност е промяната. Това важи за много аспекти на живота, а развитието на тенденциите в архитектурата е един от тях. Към какво ще насочим вниманието си в тази област през 2022 г.?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ