КАК ДА НАПРАВИТЕ ДОМА СИ ЕКОЛОГИЧЕН

В този забързан свят е добре да забавим темпото и да преосмислим как ежедневните ни избори влияят на планетата. Ето нашите съвети как да направите дома си възможно най-екологичен - така че да можете да се грижите за околната среда от безопасността на дома си.

ВИНАГИ ПО-ЗЕЛЕНО НА ВАША СТРАНА

Когато органичната материя се разгражда в депата за отпадъци, тя произвежда метан. Този вреден парников газ е осемдесет пъти по-силен от въглеродния диоксид в затоплянето на климатичната система.

За да предотвратите това, организирайте собствен компостер. Всичко, от което се нуждаете, е малко свободно място в градината или в помещението. Това е чудесен начин да произведете висококачествен, напълно органичен тор за вашите растения, като същевременно вкарате в употреба всички неизползвани остатъци от храна или картон. Не знаете какво да правите с парчетата домати от вчерашното чили? Влезте в компостера!

Освен че се грижите за растенията, можете да защитите местния животински свят с хранилки за птици или хотели за насекоми. Преди да си купите или построите такива, не забравяйте да проучите - нискокачествените къщички могат да донесат повече вреда на животните, отколкото да им помогнат.

ОСВЕТЕТЕ

Избягвайте ненужното използване на електроенергия, като замените традиционните осветителни тела с енергоспестяващи лампи или LED светлини. Вместо да инвестирате в неефективни методи за отопление, преминете към възобновяеми енергийни източници: термопомпи и фотоволтаични решения.

Подмяната на пещта обаче невинаги може да доведе до очакваните резултати. Според изследвания неефективната топлоизолация е причина за една трета от емисиите на въглероден диоксид. Ето защо трябва да инвестирате във висококачествена топлоизолация (като системите Ceresit ETICS), която ще намали топлинните загуби и ще сведе до минимум въглеродния ви отпечатък.

ОХЛАЖДАЙТЕ

В горещите летни дни разходите за климатизация могат да достигнат доста голяма сума. Освен че можете да инвестирате в топлоизолационни системи или прозорци с високи изолационни параметри, можете да защитите къщата си от слънцето с бял мембранен покрив, който отразява топлината. Друг начин да се уверите, че домът ви ще остане прохладен, е да боядисате фасадата в по-светъл нюанс. В нашата бяла линия от палитрата "Цветовете на природата" ще намерите голям избор от мазилки и бои с хладни тонове. Любителите на студените нюанси ще заобичат цветове като БЯЛА МЪГЛА и БЯЛ ЛЕД, докато почитателите на по-топлите тонове ще открият себе си в БЯЛА ДЕЗЕРТА или БЯЛ СНЕГ. Ако не сте ентусиазирани от белия цвят, винаги можете да изберете синьото на PACIFIC 1 или нежното прасковено на PHUKET 1.

НАМАЛЯВАНЕ, ПОВТОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ, РЕЦИКЛИРАНЕ

Добра идея е да държите сухите и мокрите си отпадъци отделно. В края на краищата разделянето на отпадъците намалява количеството на боклука в депата и улеснява успешното рециклиране. Но преди да седнете и да се опитате да помиришете пластмасата и стъклото, проверете местните закони, за да се уверите, че разделяте отпадъците по правилния начин.

ВЗЕМАЙТЕ СЪЗНАТЕЛНИ РЕШЕНИЯ

Избирайте продукти от марки, които активно се борят за по-добро бъдеще, като намаляват производствените си отпадъци или използват рециклирани материали в производството си. Опитайте се да избирате продукти с подходящ сертификат - било то FSC, EC1 Plus или Energy Star - за да сте сигурни, че те са оптимални за вашето здраве. Чудесен пример за безопасен продукт е нискоемисионното лепило за плочки CM 17 със стандартизирано обозначение EMICODE. Не забравяйте, че собственото ви благополучие винаги е на първо място.

Извършването на промени в дома ви е един от многото начини да се погрижите за вашата планета. Открийте повече за устойчивия избор с Ceresit.

READ ALSO
1/1