ЗЕЛЕНАТА СТРАНА НА АРХИТЕКТУРНИЯ ДИЗАЙН

Цветовете са нашата страст. Тъй като природата вдъхновява всичко, което правим, можем да сме сигурни в едно: зеленото никога няма да излезе от мода. Тенденцията за устойчивост завладя света ни за един миг. И изглежда, че няма да се забави! Много индустрии, включително строителството и архитектурата, непрекъснато търсят да прилагат нови екологични решения.

Градска джунгла

Един от многото екологични проблеми, с които се сблъскваме, е все още нарастващото човешко население. ОНЗ прогнозира, че до 2050 г. на Земята ще има десет милиарда души. Това означава само едно: нашите градове ще продължат да растат. Там, където някога е имало гори, ще се появят нови сгради и небостъргачи, които ще отнемат последните остатъци от зеленина.

Зеленото е новото черно

За да се справят с безкрайната градска джунгла, архитектите са намерили решение, което е не само приятно за очите, но и полезно за белите дробове. Зеленият покрив е вид покрив, който е покрит с растителност, засадена в хидроизолационните мембрани, частично или изцяло. Това е чудесно решение на проблема с градския топлинен остров - зона с висока температура, постигната в резултат на човешката дейност в града и слънчевите лъчи, които нагряват повърхността на сградата.

Поради ограниченото пространство идеята за управление на горната повърхност на сградите расте с популярност. Дизайнерите са нетърпеливи да създадат градини, които висят под небето. Това красиво решение метаморфозира заедно със сградата с течение на сезона. Подобни творения обаче имат по-голяма цел от чисто естетическата.

Голяма част от топлината в сградата изтича през покрива. Зелените покриви са естествено решение на този проблем, тъй като имат изолационни свойства. Те отлично задържат топлината и служат за защита от вятъра. Изследвания, проведени в Канада, доказват, че добавянето на зелени покриви дори на 50% от наличните площи в центъра на Торонто ще охлади града с 0,1-08 градуса по Целзий. Нещо повече, шумоизолиращите свойства на зелените покриви правят ежедневието на жителите много по-комфортно.

Друг начин за справяне с високите температури е използването на светла боя за фасадата. Тъмните цветове поглъщат светлината, което на практика води до по-бързо нагряване на сградата. За разлика от тях светлите цветове отразяват ултравиолетовите лъчи и забавят процеса на затопляне. Особено чудесен избор на цвят за фасадата би бил белият цвят, чиито шест различни варианта ще откриете във вдъхновената от природата цветова палитра Harmonious & Balanced!

Палитрата с бели цветове е налична тук.

Полейте своя план(е)т

Системата за зелен покрив е чудесно решение за модернизиране на вече съществуващи сгради. По този начин могат да се трансформират много различни пространства: от гаражи, през индустриални или търговски помещения, до жилищни сгради. По този начин те могат да служат като местообитание за много различни животински видове, като пчели, птици или пеперуди. Но това не е всичко!

Зелените покриви са чудесен начин за намаляване на абсорбцията на топлина и пестене на вода. Натрупаната върху покрива дъждовна вода се абсорбира от растенията и се освобождава обратно в атмосферата. Този процес създава затворен кръг, в който всички замърсявания не напускат почвата.

Бъдете зелени, от главата до петите

Растенията оказват положително влияние не само върху околната среда, но и върху условията на живот на гражданите. В свят, в който хората са отделени от слънцето от няколкометрови сгради, винаги си струва да се опитате да направите всичко възможно, за да останете близо до природата.

Прочетете повече за нашата борба за устойчивост на страницата за устойчивост.

READ ALSO
1/1